Fodringsråd

Af erfaring ved vi, at de fleste hunde ikke kan holde måde, hvis de hele tiden har foder til rådighed. I tabellen længere fremme er der derfor en gennemsnitlig vejledning. For alle vejledninger gælder altid: giv foder med øjnene, for der er ikke to hunde, der er ens. Det er et godt tegn, hvis du kan føle hundens ribben, men du skal ikke kunne se dem (på glathårede racer). Men du skal aldrig give mere end 25% over, hvad der står i vejledningen. Det skyldes, at hundens tarmsystem er kort (cirka 7 gange kortere en menneskets tarm). På grund af de store mængde foder, som din hund så får, kan det være, at ernæringen ikke optages så godt i tarmen på grund af stort pres, således at hunden taber sig. Sørg for, at hunden(e) altid har tilstrækkeligt, frisk drikkevand til rådighed!

Vækstfase 1: (hvalpe op til en alder på ca. 3 måneder)

I fasen op til cirka 3 måneder udvikler hvalpen sig meget hurtigt. Godt foder er meget vigtigt for at lægge en solid basis for hundens videre udvikling.

“En god sundhed afhænger af en god tarmflora” er et slogan, som efter vores mening altid er særdeles vigtig. Ofte ser vi diarre og andre tarmproblemer (ikke kun hos hvalpe) som følge af en mindre god tarmflora. Vi taler om en mindre god tarmflora, hvis der ikke er tilstrækkeligt mange forskellige bakteriekolonier i tarmen. Hvis det er tilfældet, nedbrydes foderet ikke tilstrækkeligt, således at der opstår forrådnelse og gæring i tyktarmen, som resulterer i diarre.

En første betingelse er derfor, at hvalpen i et meget tidligt stadium får udviklet en stabil tarmflora.

I forbindelse med udvikling af en god tarmflora er der 3 ting, man skal være opmærksom på!

  1. Hvalpe bliver født uden nogen som helst tarmflora.
  2. I hvalpefasen skal denne tarmflora kunne udvikles via foderet, og det sker ved optagelse af ‘godartede’ bakterier.
  3. Tørfoder (også Farm Food HE) er i princippet sterilt, så det sørger ikke for, at der udvikles tarmflora.

Med ovenstående in mente har vi allerede i mange år givet anbefaling om, hvordan man skal fodre med hvalpefoder. Nemlig: ud over at indeholde næringsstoffer skal foderet til hvalpen være sammensat på en sådan måde, at der kan udvikles en stabil tarmflora. Stadig flere hundeopdrættere følger vores råd, de holder fast ved det og giver det gerne videre til de, som køber deres hvalpe.

Hvis det skulle blive nødvendigt (for eksempel hvis tæven ikke har mælk (nok)), kan du give Farm Food No.1 hvalpemælk. Det har vist sig, at denne patenterede mælkeerstatning, baseret på gedesødmælk, er den bedste erstatning for modermælk.

Fra en alder på 3 til 4 uger kan du begynde at give hvalpene lidt foder. Med undtagelse af særlige tilfælde anbefales det ikke at give grød/vælling (vær opmærksom på, at der i naturen jo heller ikke er grød/vælling til rådighed).

Især for hvalpe er det meget vigtigt, at deres første faste foder ikke alene giver næringsstoffer, men at foderet også udvikler en sund og ligevægtig tarmflora.

Derfor anbefaler vi, at man i de første uger kun giver Farm Food Fresh frisk kød i tillæg til modermælken. Det anbefales at begynde med Farm Food Fresh Oksekød Komplet, og når hvalpene er 5 uger gamle kan man gradvis gå over til Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet.

I perioden fra 6 til 8 uger kan man gradvis gå over til Farm Food HE. I disse 2 uger kan man langsomt reducere det komplette foder med frisk kød og give mere og mere Farm Food HE (fordelt på mindst 5 måltider om dagen).

Hvis du har fodret hvalpene Farm Food Fresh og HE kan du give køberne af hvalpene følgende råd: Fra 8 uger og op til 8 måneder erstatter du Farm Food HE med Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet 2 dage om ugen. Du kan også af og til give lidt Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet blandet i hundepillerne. Det bidrager til udviklingen af en stabil tarmflora (50 gram Farm Food HE svarer til cirka 100 gram Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet).

Årelang erfaring har vist, at kombinationen af Farm Food HE og frisk kød med mindst 60% grøn (snavset eller uvasket) kallun giver det bedste resultat. Det er derfor, vi har Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet. Hvis afføringen ikke har den ønskede konsistens, anbefales det at give Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet lidt længere, og så senere gå gradvis over til Farm Food HE.

Overgang til den ny ejer

Når hvalpe skal hjem til den ny ejer, kommer de ud for meget nyt. De bliver let stressede, fordi de savner deres mor og de andre hvalpe i kuldet, og på grund af de fremmede lugte og lyde, de nye omgivelser osv. Dette stress påvirker fordøjelsen meget. Det anbefales derfor også, at man tager hensyn til det og de første dage fodrer hvalpen med “forsigtighed”.

En hvalps tarmflora skal stadig udvikles, og derfor er det vigtigt først at begynde med (eller fortsætte med) Farm Food Fresh frisk kød. Hvis din hvalp ikke har fået Farm Food Fresh hos avleren, kan du bedst gøre det ved i 2 uger kun at give den Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet. Derefter kan du blande Farm Food HE i Farm Food Fresh. Du kan så i løbet af 2 uger reducere mængden af frisk kød og øge mængden af Farm Food HE (50 gram Farm Food HE svarer til 100 gram frisk kød). Efter en måned kan du give Farm Food HE 5 dage om ugen. Ud over Farm Food HE anbefaler vi 2 dage om ugen med Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet, så tarmfloraen kan videreudvikles og holdes på niveau.

Vækstfase 2: (op til en alder på 7 til 8 måneder)

Ved slutningen af denne periode har de fleste hvalpe nået 3/4 af den voksne hunds vægt. 5 dage om ugen giver du Farm Food HE og de 2 andre dage Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet (eller hver dag lidt Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet blandet i Farm Food HE). Foderet fordeles på 3 til 4 måltider om dagen.

Vækstfase 3: (op til voksenalderen, ca. 18 til 24 måneder)

Når hunden er blevet lidt ældre, har den ikke brug for så meget foder pr. kilogram kropsvægt, således at behovet for foder pr. dag i denne fase er næsten konstant. Afhængigt af hundens (og/eller ejerens) aktivitetsniveau er den daglige mængde i denne periode cirka den samme som den mængde, hunden senere som voksen har brug for.

Op til en alder på 10 måneder kan du, ud over Farm Food HE, to dage om ugen give hunden Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet. Op til 10 måneder fordeles mængden på 3 måltider om dagen, derefter på 2 måltider om dagen. I stedet for specielle dage med frisk kød kan du i denne periode også hver gang blande lidt Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet i Farm Food HE.

Voksne hunde og/eller arbejdshunde

Den daglige mængde Farm Food HE afhænger meget af hundens aktivitetsniveau. Nogle hunde har tendens til ikke altid at æde lige meget, hvor de nogle dage æder mere, end de rent faktisk har brug for, og de følgende dage mindre. Det er et naturligt spisemønster, som du ikke behøver være bekymret over, medmindre hunden taber sig; i så tilfælde kan hunden være syg. Ud fra hundens udseende kan du afgøre, hvor meget foder hunden skal have om dagen. Ved “at fodre med øjnene” kan du konstatere, hvor meget hunden i gennemsnit skal have om dagen. Den daglige mængde fordeles på 2 måltider. Med henblik på god vedligeholdelse af tarmfloraen anbefaler vi endvidere, at den voksne hund også får en dag med frisk kød (Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet) hver uge.

Drægtige og diegivende tæver

I de første 5 uger af drægtigheden har tæven ikke brug for ekstra foder. Fra uge 6 kan du gradvis øge fodermængden op til cirka halvanden gange den oprindelige mængde.

Diegivende tæver skal have meget foder, 2 til 3 gange oprindelig mængde. Fordel mængden på nogle (2 til 4) måltider om dagen, og til såvel drægtige som diegivende tæver suppleres regelmæssigt (helst hvert måltid) med lidt Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet. Dette komplette foder skal ikke suppleres med andet, heller ikke kalk eller andre næringssupplementer og lignende. Både til tæven og hvalpene kan du eventuelt supplere med Farm Food No.1 Hvalpemælk på basis af gedesødmælk.

Af erfaring ved vi, at drægtige tæver i den sidste uge af drægtigheden får svært ved at optage den fornødne mængde Farm Food HE. Hvis det er tilfældet, kan du flere gange om dagen kun give tæven Farm Food Fresh Kallun & Hjerte Komplet og fortsætte med det de første par dage i diegivningsperioden.

Seniorer

Efterhånden som seniorer bliver ældre, har de brug for relativt mindre foder, og det betyder, at de, ud over mindre energi, f.eks. også får færre proteiner om dagen. Når så, som det ofte sker med såkaldt ‘specielt foder’, proteinindholdet reduceres ekstra meget, er der risiko for, at der er for få aminosyrer til rådighed til at opretholde en sund modstandsdygtighed og et sundt immunforsvar. Derfor skal seniorer også have Farm Food HE. Aminosyremønsteret i Farm Food HE er således, at også seniorer kan holde sig i topform. Det er derfor helt naturligt, at seniorer, som i en høj alder for første gang får Farm Food HE får deres såkaldte “anden ungdom”.

Man skal absolut også være opmærksom på seniorhundens tarmflora. Jo bedre den holdes ved lige ved hjælp af dage med frisk kød, desto bedre modstandsdygtighed.

Man skal være ekstra opmærksom, når hunden har fået ormekur

Både tarmen og tarmfloraen kan blive alvorligt angrebet af ormeinfektion med alle ubehageligheder til følge. En ormeinfektion kan ikke altid ses i afføringen. Ormelarverne sprede sig i hele kroppen. Det er derfor vigtigt, at hunden regelmæssigt får en ormekur. Hos dyreforretningen eller din dyrelæge kan du forhøre dig om et godt middel til en ormekur og, hvor tit hunden bør have en ormekur. Det er dog vigtigt af og til at skifte til et andet mærke ormekur (med et andet virksomt stof), så resistens undgås.

En eventuel ormeinfektion går også ud over hundens tarmflora, og derfor anbefaler vi, at man efter en ormekur i nogle dage giver hunden en kur med Farm Food Fresh frisk kød til genopretning af tarmfloraen.

Farm Food HE & Frisk produkter